Een cliché is niet voor niets een cliché, dus waarom niet gewoon een keer een onderwerp aantikken dat altijd het antwoord is wanneer je voor een moeilijke keuze staat en je bestie vraagt om wijze raad. Het is een goed antwoord, maar je hebt er niks aan als je geen idee hebt hoe het moet: je hart volgen. Daarom krijg je hier tips om die eeuwige gedachtenstroom eens een keer los te laten en in plaats daarvan te kiezen voor je gut feelings. 

Tip 1: Mediteer

Om echt naar je hart te kunnen luisteren, moet ‘ie niet overschreeuwd worden door je gedachten. Gedachten blijf je natuurlijk houden, maar door te mediteren, kun je ze wel een beetje naar de achtergrond laten verdwijnen of eerder loslaten. Op het moment dat dat gebeurt tune je in met je hart en kun je luisteren wat ‘ie te zeggen heeft. 

Tip 2: Laat je niet uit het veld slaan

Misschien krijg je wel weerstand of gaat er iets mis wanneer je voor het eerst probeert je hart te volgen. Jammer, maar laat het je niet leiden. Die fail ontstaat niet omdat je nu je hart volgt. Hij is er gewoon omdat, nou ja, omdat hij er is. Hij was er ook wel geweest als je alle pro’s en cons op een weloverwogen lijst had gezet en je keuze daarop had gebaseerd. 

Het punt: er kan altijd iets niet volgens plan lopen, of je nu een keuze maakt met je hoofd of je hart. Het ligt voor de hand om het te wijten aan de nieuwe aanpak die je jezelf hebt aangemeten, maar don’t be fooled en probeer het gewoon nog een keer. Op termijn zul je zien dat je steeds vaker goed zit met je gevoel. Net zoals bij alles, baart oefening ook kunst bij het volgen van je hart.

Tip 3: Ben niet bang om je hart te volgen

Je hart volgen is behoorlijk eng. En toch moet je niet bang zijn. Ok, je mag wel bang zijn, maar lef tonen is essentieel. Vaak heb je namelijk geen idee van de uitkomst. Je hart volgen is dus tamelijk YOLO. Retespannend, want er kan van alles mis gaan. Maar ook van alles niet. Het kan helpen om de focus te leggen op het laatste. 

Gaat het allemaal toch niet zoals gehoopt? Kan een keer. Ook al stuurt je intuïtie je geheid het goede pad op, er is ook nog zoiets als de wereld om je heen. Misschien kun je je wel even afvragen of je niet toch per ongeluk je verstand hebt gebruikt voor het nemen van je beslissing. Het volgen van je intuïtie is een leerproces, en nee, dat is niet erg. 

Tip 4: Start small

Het is nogal wat om meteen maar je hart te laten beslissen over super belangrijke dingen. Zeker als je het eerder altijd op je hoofd aan hebt laten komen. Dat hoeft helemaal niet. Klein beginnen is misschien zelfs wel key bij het laten groeien van je intuïtie. Per dag staan we bloot aan een triljoen keuzes. Waar je die normaal maakt met je verstand, laat je het vanaf nu over aan je hart. Denk niet na over de gevolgen, maar probeer af te gaan op je gut feeling. Neem je die donut of niet? Heb je eigenlijk wel écht zin in dat ene feest?

That being said, heb je een mooie smoes om vanavond Love Island te kijken op de bank in plaats van dat je staat je fistpumpen. In een of andere vuige loods. Totdat je een ons weegt. 

Een leuke read met meer tips om uit je hoofd te komen, staat trouwens hier