Wie af en toe een potje yoga doet, heeft het vast wel eens gehoord: leef in het nu! Dat betekent namelijk dat je je geen zorgen hoeft te maken over de toekomst. Of ‘s nachts in bed ligt te mijmeren over het verleden. Hoe heerlijk.⁠

Alleen is het allemaal weer eens gemakkelijker gezegd dan gedaan. De toekomst zit waarschijnlijk vol met enge dingen, maar ook met kansen en veel moois. In het verleden vind je prachtige herinneringen die de bouwsteen zijn voor de persoon die je nu bent. Waarom zou je die in godsnaam los willen laten?

Goed nieuws: je hoeft je geheugen niet te wissen. Maar omdat er in het verleden ook vaak veel pijn zit, kan het handig zijn om jezelf erin te trainen minder waarde te hechten aan wat is geweest. Hoe? Nou, zo.

Ga het verleden verwerken

Is er een bepaalde gebeurtenis die je maar blijft achtervolgen? Misschien is dit dan hét moment om er één of andere ceremonie in te gooien. Een beetje hekserij als je dat leuk vindt, maar het kan ook werken om gewoon het telefoonnummer van je ex te wissen, je instafeed te ontdoen van foto’s die je herinneren aan een vervelende periode of om een brief of gedicht te schrijven aan iemand die je mist die er niet meer is. Creativiteit doet vaak wonderen bij een verwerkingsproces.

Je history is niet de duivel

Het verleden kan rammend veel pijn doen als je eraan terugdenkt. Dat is zeker waar. Aan de andere kant heeft je geschiedenis je waarschijnlijk ook geholpen om de persoon te worden die je nu bent. En, wees eerlijk, ben je daar niet gewoon best wel vaak supertrots op? Negatieve momenten uit het verleden omarmen en accepteren, kan ervoor zorgen dat deze je toekomst op een positieve manier gaat beïnvloeden. 

Zoek een psycholoog op

Ja, zo moeilijk hoeft het allemaal niet te zijn. Heb je echt de neiging om in het verleden te leven? Zoek dan iemand die je kan helpen om dat minder te doen. Er is een heel spectrum aan therapieën waardoor je verleden een veel minder dikke stempel gaat drukken op je heden en je toekomst. Neem nou EMDR; niemand weet hoe het precies werkt, maar EMDR slaagt erin om nét even dat scherpe randje weg te nemen bij de negatieve emoties die opkomen bij een vervelende herinnering. Als je écht een goeie sessie te pakken hebt, verdwijnen je negatieve emoties soms altogether. It’s a miracle!

Vervaag het verleden

Nope, je hoeft jezelf niet te brainwashen. Het verleden hoeft namelijk niet weg. Het verleden kan gewoon bestaan naast het heden. Om het niet de overhand te laten nemen, hoef je eigenlijk maar een ding te doen: nieuwe herinneringen maken! Hoe meer herinneringen je hebt, des te beter ben je in staat om de vervelende herinneringen in perspectief te plaatsen. Ja, het verleden was er en het was misschien niet per sé leuk, maar die herinneringen in the making gaan de geschiedenis sowieso overtreffen. Vergt wel een beetje daadkracht, maar hey, die heb jij wel, toch?