Je ego is eigenlijk niet meer en niet minder dan die constante stem in je hoofd die je aanspreekt met ‘ik’. Jij en het besef dat je bestaat. Een beetje ego is gezond. Want wat nou als je je ego ziet als een illusie? Heeft je leven dan nog waarde? Niet echt gezellig dit allemaal, dus of je het nou leuk vindt of niet: je hebt je ego gewoon nodig. Maar, lang niet altijd. Dit zijn de momenten waarop je je ego prima kunt negeren. 

Als je verder wilt komen in het leven

Sommige mensen gaat alles voor de wind en die zijn dan ineens CEO van Apple. Nee, natuurlijk niet. Waarschijnlijk komt dat succes eerder door volharding en zo af en toe – jawel – de bereidheid om je trots opzij te zetten. Alleen op die manier kun je van anderen leren en zo goed mogelijk worden in wat je doet. Betekent niet dat je je niet meer hoeft af te vragen of de taak of functie die je uitvoert je hogere doelt dient. Of dat je datgene wat je doet moet haten. Maar wel dat je misschien soms even je ego niet zo serieus moet nemen. 

Als je niet forever alone wilt blijven

Let’s face it. Mensen die overkomen alsof ze een groot ego hebben, zijn meestal niet per sé degenen die sympathie opwekken. Jezelf kwetsbaar opstellen zou nog wel eens kunnen helpen om die nét iets diepere connectie met de ander aan te gaan.

Zoek je nog een leuke read en wil je weten hoe dat dan moet, jezelf kwetsbaar opstellen? Lees Daring Greatly van Brené Brown maar. Als je daar te lui voor bent ook goed. Ze heeft namelijk helemaal voor jou alleen een TED-talk gemaakt die maar 20 minuten van je leven kost én een best wel chille special op Netflix (maar die gaat dan weer ergens anders over).

Als je niet de realiteit wilt verliezen

Klinkt dramatisch, is het ook. Een te groot ego zorgt er misschien wel voor dat je niet meer echt met beide benen op de grond staat. Het overschatten van je eigen capaciteiten ligt op de loer. Hoewel een goeie portie zelfvertrouwen zinvol kan zijn, is een overdosis nou ook weer niet nodig. Het weerhoudt je ervan om zinvolle feedback van anderen aan te nemen én implementeren. Een ding dat redelijk essentieel is, mocht je willen groeien. Een groot ego brengt je dus niet altijd verder op het pad van succes, ook al wordt dat vaak wel gedacht. Laat hem los, dat ego en verlies je vooral niet te veel in je eigen belangrijke wereld. Sta open voor wat anderen te zeggen hebben en ja hoor, jij komt er wel. 

Als je vaker blij wilt zijn

Zodra je minder waarde hecht aan je eigen ik, hecht je ook minder waarde aan de dingen die hem overkomen. Zoals wanneer hij gepest wordt door een voordringer tijdens de avondspits in de supermarkt. Of die fucking zure hoosbui die ervoor zorgt dat er geen likje make-up meer op z’n plek zit. Met een ego op de achtergrond zul je minder snel het idee hebben dat dingen alleen jou overkomen of alleen bij jou erg zijn. Fijn, toch? Als je dat soort dingen wat meer in perspectief weet te plaatsen? Niet altijd even gemakkelijk natuurlijk, maar wel het testje waard. 
Voor tips over hoe je je ego laat varen kijk je bijvoorbeeld op Bedrock of Holistik. En nou morgen bij het koffie-apparaat niet meer zeggen dat je gister niks te doen had, hè?