Het is niet gemakkelijk om altijd maar de magie van het leven te zien. De ene keer gaat het wél goed, de andere keer is de magic ver te zoeken. Vliegtuigrampen, klimaatproblemen, prestatiedruk, Gordon; ze kunnen het allemaal behoorlijk vergallen.

Maar ja, aan de andere kant: als je niet gelooft in lichtpuntjes aan de horizon, dan ga je ze ook niet vinden. Geluk, succes en liefde liggen echt niet op de loer als jij denkt dat ze toch niet voor jou zijn weggelegd. Moet ik echt nog de definitie van self fulfilling prophecy geven? Ik denk het niet.

Volgens mij heb je meer aan een paar handige hacks om je negatieve gedachtepatronen te doorbreken. Want die hebben we. Allemaal.

Tackle je thoughts

Betrap je jezelf wel eens op een negatieve gedachte? Ik wel. Vaak zit de hele weg vol met beren. Zodra je merkt dat dit gebeurt, bedenk dan een counter-thought. Geen idee of dit een woord is, maar het betekent in elk geval dat je elke negatieve gedachte probeert te tackelen met een positieve. Bijvoorbeeld: je lievelingspizza is op bij de ap, terwijl je nét een avond bankhangen met comfortfood had gepland. Als de gedachte “Kutzooi, mijn hele Netflix-avond naar de zak” in je opkomt, weerleg ‘m dan met “Ok, jammer, maar quinoasalade was altijd al de betere keuze voor mijn taille”.

Misschien niet meteen de full-blown magic waar je op gehoopt had, maar het helpt je wel om de positieve dingen van niet optimale situaties in te leren zien.

Wees niet boos

Je hoeft trouwens niet elke keer boos te worden op jezelf als je negatieve gedachten ervaart. Dat zou wat zijn, als je bij elke stomme gedachte woest wordt en jezelf mentaal in elkaar slaat. En nog woester wordt omdat je van jezelf niet woest mag zijn. Nee, beter signaleer je gewoon je zure brein en ga je vervolgens weer verder met het leven.

Count your blessings

Er is zo ongeveer niets gemakkelijker dan vergeten wat er eigenlijk allemaal wél goed gaat. Als je dit elke dag even kort op een rijtje zet, dan gaat het je waarschijnlijk ineens opvallen dat je het allemaal best prima voor elkaar hebt. Bedenk voordat je gaat slapen drie dingen waarvoor je dankbaar was die dag. Gewoon drie kleine zinnetjes. Meer niet. Bonus: je slaapt daarna als een roosje. 

Ga op zoek naar magie

Het is logisch dat de schoonheid van dingen soms aan je voorbij gaat. Na de honderdste keer door hetzelfde bos fietsen, is de magie er wel een beetje vanaf. Je kunt hem weer vinden door een andere route te nemen en écht te observeren. Of probeer de dingen die je normaal maar saai vindt eens een keer met andere ogen te bekijken. 

Zie je gedachten voor wat ze zijn

Gedachten zijn maar gedachten. Maar, vaak ontketenen die gedachten wel een stroom aan gevoelens. Ongelukkige gevoelens zijn bijna altijd het gevolg van negatieve gedachten. Het goede nieuws: gelukkige gevoelens zijn bijna altijd het gevolg van positieve gedachten. You know what to do here. 

Voor het geval je je verveelt, is er genoeg te lezen op het gebied van gedachten, mindfulness and so on. Probeer de classic ‘The Power of Now‘ van Eckhart Tolle of het minder bekende ‘Choose Wonder over Worry‘ van Amber Rae.