Ik ben zo ongeveer de minst aangewezen persoon op aarde om dit artikel te schrijven. Ik heb namelijk altijd haast. Vooral als ik ‘s ochtends – na 16 keer gesnoozed te hebben uiteraard – om 5 voor 9 over de Kinkerstraat in Amsterdam fiets, waar niemand anders haast blijkt te hebben. Op zich wel fijn voor ze, maar ook irritant voor mij, omdat ik ze ook niet echt in kan halen zonder minimaal twee andere verkeersdeelnemers te scheppen. Anyway, het ding is dus: je bereikt zo weinig met die haast, behalve dan een gestresst hoofd en een bezwete outfit. Alleen al daarom is haast slecht, maar er is meer. Wat precies? Dat ga ik je allemaal vertellen, plus wat je dan moet doen om minder haast te hebben. Misschien leer ik er zelf ook nog wat van.

Je wordt er niet per se gelukkig van

Of het nou kleine of grote dingen zijn; haast hebben is meestal gewoon ongunstig. Wanneer je als een idioot naar het station fietst om de trein te halen, heb je de hele weg stress. Als je vervolgens je trein mist, baal je waarschijnlijk nog meer ook. Haast hebben met de meer essentiële dingen – zoals een studie – hoeft ook niet altijd iets goeds te zijn. Omdat je constant aan staat, ga je de écht belangrijke dingen in het leven skippen, want ja, anders haal je je studie niet “op tijd”. Dat je je vrienden en je ouders al een half jaar niet gezien hebt, neem je op de koop toe. Maar wat nou als je af en toe een beetje rustig aan zou doen? Is dat dan écht het einde van de wereld? Waarschijnlijk creëer je daar alleen maar mee dat je meer van de mooie dingen van het leven ziet en uiteindelijk heb je door die peace of mind extra ruimte om je voor de volle 100% te geven als het echt moet.

Haast maakt je nerveus

Hoge hartslag, bloeddruk en misschien wel zweethandjes. Allemaal gevolgen van haast. Vervolgens zorgen diezelfde hoge hartslag, bloeddruk en zweethandjes ervoor dat je hersenen het signaal krijgen dat je stress hebt. Hallo, vicieuze cirkel.

Het is ongezond

Die hoge hartslag en bloeddruk zijn natuurlijk niet alleen slecht voor je hoofd, maar ook voor je lichaam. Daarnaast zorgt haast hebben er misschien wel voor dat je minder (goed) slaapt, eet of beweegt omdat je daar geen tijd voor denkt te hebben. Ook niet echt top voor een goede gezondheid uiteraard.

Je maakt slechte beslissingen

“Haastige spoed is zelden goed” zeggen oma’s altijd toch? Door haast te hebben vergeet je misschien om genoeg tijd te nemen voor belangrijke beslissingen omdat je het idee hebt dat je nú moet kiezen. Je gaat voorbij aan je gevoel en zegt te snel ja of nee op dingen.

De kansen vliegen aan je voorbij

Hey, een doel voor ogen hebben is een goed ding, begrijp me niet verkeerd. Het is verstandig om bij alles wat je doet na te denken of het bijdraagt aan waar je naartoe wil. Dat wil niet zeggen dat af en toe chillen niet ok is. Rust en ontspanning kunnen in bepaalde mate (je hoeft natuurlijk geen 5 dagen per week als een luiaard plat te liggen) ook bijdragen aan je doel. Het is alleen maar goed om je aandacht ook zo nu en dan op iets anders te richten. Als je weer terugkomt, kon het zomaar eens zijn dat je een epiphany krijgt en alleen maar beter weet waar je naartoe wil.

Mensen hebben geen zin meer in je

Een beetje rigoureus deze, maar er zit een kern van waarheid in. Als je elke keer nee zegt omdat je haast hebt om je doelen in het leven te bereiken, is het niet gek als mensen om je heen je op een gegeven moment niet meer uit gaan nodigen voor dingen. Ze denken dat je het toch te druk hebt en willen je dus niet belasten.

Ok, je weet nu waarom dat je dus geen haast wil hebben. Dat is één ding. Maarja, hoe stop je ermee, hè? Nou, zo:

Pas de S.L.O.W. methode toe

See – Als je niet onder ogen ziet dat je je aan het haasten bent, dan kun je er ook niet mee stoppen. Erkennen dat je te snel gaat is dus stap één.

Live – Het klinkt zo simpel. Is het niet. Toch zijn er wel trucjes om jezelf te brengen naar het nu. Kijk anders even naar dit artikel, want daar vind je spelletjes om het allemaal rustig aan te doen en in het moment te leven.

Open – Probeer open te staan voor en bewust te zijn van de gevoelens en gedachten die je NU hebt. Met andere woorden: als je je haastig voelt, beken dat dan gewoon aan jezelf en waarschijnlijk wordt het vanzelf een stuk minder.

Wait – Gewoon rustig aan doen en wachten. Niet echt super simpel voor een haastig persoon, maar ok, het valt te proberen. Als je klaar bent met wat je aan het doen was, ga dan even chillen voordat je je weer in het volgende “avontuur” stort. Drink wat, eet een brownie en als je weer relaxed bent, kun je verder. Weg haast.

Andere tools voor minder haast

Zeg eens nee

Voordat je ja zegt, denk dan even goed na of je wel echt de tijd hebt. Wordt het een beetje krap? Geef dat dan eerlijk toe en zeg nee.

Have a break

Neem kleine pauzes tijdens je dag. Even afdwalen helpt je om daarna weer met volle kracht recht op je doel af te stevenen.

Maak je niet druk

Je bent pas echt te laat als je te laat bent. Het heeft dus niet zoveel zin om je daar van tevoren al druk over te gaan zitten maken. Bespaar jezelf stress en probeer om zo min mogelijk na te denken over de gevolgen van te laat komen totdat het daadwerkelijk zo ver is.

Gebruik je timer

Je hebt dat ding niet voor niks. Met het zetten van een timer voorkom je dat je ineens een half uur onder de douche staat, terwijl je daar helemaal geen tijd voor hebt en dus met haast de deur uit gaat.

Een ding tegelijk

Probeer je te focussen op dat wat je aan het doen bent. Geen e-mail tijdens het ontbijt of Instagram onder de douche. Proef eens echt hoe je cruesli smaakt of voel hoe heet het water is. Een soort mini-meditatie on the spot. Het resultaat hiervan is simpel: je bent meer aanwezig in het moment en maakt je een stuk minder druk over what’s next.

In between time

Zorg dat er een beetje extra tijd tussen je afspraken zit. Zo kun je – rustig – naar het toilet, wat eten of je Whatsapp checken zonder dat je daarna te laat bent voor andere dingen.

Plan wat je niet kunt plannen

Ik bedoel, je wéét dat je tussen afspraken door een toiletbreak nodig hebt, maar onvoorziene omstandigheden zoals verkeer kun je ook maar beter gewoon incalculeren. Zo hoef je niet meer tegen de brug te schreeuwen dat hij godverdomme binnen nu en 10 seconden omlaag moet.